Министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић обишла је Истраживачко-развојни институт Тамиш у Панчеву

PET_1966

Током посете панчевачком институту др Беговић се састала са директорком Института Тамиш др Светланом Рољевић Николић, Управним одбором Института Тамиш, Научним већем Института Тамиш, као и запосленим истраживачима. Теме састанака тицале су се досадашњег рада и резултата рада Института, али и будућих планова и изазова који се јављају при њиховом остваривању.

„Ваша посета има нарочиту важност за нас, као новоакредитованом институту, зато што смо на почетку добили прилику да вас упознамо са ресурсима којима располажемо и са резултатима које планирамо да остваримо у наредном периоду. Уверена сам да ћемо добити смернице како да ресурсе још боље искористимо и унапредимо, а све у циљу остваривања изванредних резултата“, рекла је директорка Института Тамиш др Светлана Рољевић Николић и додала:

„У својих 15 година истраживачке каријере, први пут имам ту част да разговарам са ресорним министром, и на томе сам посебно захвална. Ваша мисија да упознате институте у Србији сигурно ће уродити плодом. На овај начин сте нам дали подстрек да се још боље и страственије бавимо о науком.“

,,Видећете да смо врло отворени за сарадњу, зато што је наш циљ да се упознамо са проблемима са којима се суочавате, како бисмо их решили и на тај начин вам помогли“, рекла је министарка др Беговић.

„Као Министарство имамо задатак да пратимо научну делатност, научне резултате и њихово трансформисање у услуге. Заинтересовани смо да чујемо да ли поседујете интелектуалну својину или добре ресурсе које могу бити интелектуална својина вашег Института, а самим тим и државе. Интересује нас финансијски статус, структура прихода и да ли постоје неки изазови на том плану. Свесни смо да сви проблеми на крају дођу до нас и верујем да бисмо многе од њих могли да решимо раније кад бисмо знали за њих“, истакла је др Беговић.

Након одржаних састанака, министар др Јелена Беговић обишла је просторије Истраживачко-развојног института Тамиш у Панчеву, приликом чега је видела канцеларије истраживача, али и лабораторије за молекуларна истраживања, за контролу квалитета семена, контролу хране за људску употребу и хране за животиње, педолошку лабораторија и нематолошку лабораторију.

„Пољопривреда представља стратешку област развоја сваке државе, укључујући и Републику Србију. Свесни смо да услед велихих глобалних изазова, без науке и додатног знања, нећемо моћи да развијамо пољопривреду. Из тог разлога јако су битни институти који се баве пољопривредом и који науку примењују у свакодневном раду“, закључила је министарка др Јелена Беговић.

PET_1818PET_1854

 

 

 

 

hl-381070399136

PET_1923PET_1930

PET_1946hl-38107039959

 

 

 

 

 

 

 

hl-38107039976hl-38107039986

 

 

 

 

 

21

 

 

 

 

 

5