Svečano otvorena izložbena postavka „Igraj za čovečanstvo! Nauka za sve“

institut-tamis-vest-igraj-za-covecanstvo-featured-web

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović, ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović i izraelski naučnik i nobelovac Danijel Šehtman svečano su otvorili izložbenu postavku Vlade Republike Srbije „Igraj za čovečanstvo! Nauka za sve“ u okviru 65. Međunarodnog sajma tehnike i tehničkih dostignuća u Beogradu.

„Nikada kao do sada tehnologija nije imala uticaja na našu sadašnjost ali i budućnost novih generacija. Tehnologija ne utiče samo na nas ljude, ona utiče na celu prirodu ali i planetu. Razvoj tehnologija ne možemo zaustaviti, nikada to nismo ni mogli ali je moramo razumeti. Tehnologija je tu da nam pomaže, olakšava i unapređuje živote“, istakla je ministarka Begović i dodala da će ove nedelje posetioci na Sajmu moći da se upoznaju sa novim tehnologijama, tehnološkim dostignućima, i vide šta nauka pruža Srbiji kao rešenja za globalne izazove kroz konkretne proizvode i inovacije.

„Danas, kada predstavljamo naučno – tehnička dostignuća koja su Srbiju, za samo 6 godina, pozicionirala kao regionalnog lidera, prava je čast biti deo Vlade Republike Srbije, predvođene predsednicom Anom Brnabić, koja je 2017. imala ideju i viziju Srbije kao zemlje nauke, digitalizacije, kreativnosti i inovativnosti. U tome smo uspeli i promenili smo Srbiju. Za svega nekoliko godina smo je transformisali dajući šansu našim inženjerima, inovativnim i kreativnim ljudima. Ubrzano smo investirali u infrastrukturu, reforme i izgradnju poslovnog okruženja kako bismo iskoristili razvojnu šansu da se u eri digitalizacije pozicioniramo kao država povoljnih prilika i postanemo jedan od lidera 4. industrijske revolucije”, rekao ministar Jovanović.

Izraelski nobelovac za hemiju, Danijel Šehtman istakao je da nauka napreduje kroz dug proces evolucije i da kao konačan rezultat dobijamo proizvode koji poboljšavaju zdravlje, donose čistiju hranu, kreiraju bolje lekove i moderan život, uključujući i veštačku inteligenciju. On je poželeo uspeh Srbiji i istakao da je bitno da se što više mladih uključi u nauku i tehnologiju, kako bi Srbija bila još izuzetnija zemlja.

Ovogodišnje, 65. izdanje Međunarodnog sajma tehnike i tehničkih dostignuća, koji tako obeležava i svojevrstan jubilej u regionalnom i međunarodnom liderstvu u ovim oblastima, biće održan od 16. do 19. maja 2023. godine u hali 2B Beogradskog sajma. Tematske celine nove inicijative „Igraj za čovečanstvo! Nauka za sve“, koje Republika Srbija predstavlja su naučno-tehnološki parkovi, poljoprivreda, biotehnologija, urbani sistemi, istorijsko nasleđe, veštačka inteligencija i svemir.

institut-tamis-vest-igraj-za-covecanstvo-2-web institut-tamis-vest-igraj-za-covecanstvo-1-web