Rezultati ogleda 2021. godine

Slika oglednog polja

Poštovani čitaoci,

PSS Institut Tamiš doo Pančevo na godišnjem nivou objavljuje publikaciju ,,Rezultati ogleda” koja predstavlja zbirni prikaz ogleda izvedenih na našem Oglednom polju. Elektronsku verziju publikacije možete preuzeti ovde.

U ovoj publikaciji na početku je dat prikaz klimatskih uslova koji su karakterisali 2021. godinu. Ova godina je bila veoma specifična, sa nekoliko ekstremnih vrednosti temperature. Od 11.02. do 17.02. zabeleženi su jaki mrazevi, koji su oštetili lisnu masu ozimih kultura (pšenice, ječma i uljan erepice). Važno je napomenuti da i pod tim uslovima nije došlo do izmrzavanja pšenice. Minimalna izmerena temperatura u tom periodu bila je -13,25 oC (17.02.). April je bio period sa nižim temperaturama (u proseku 9,6 oC) od višegodišnjih prosečnih (13,7 oC), tako da je prolećna setva pomerena za kraj aprila i početak maja. Jul i avgust su bili u odnosu na višegodišnji prosek sa višim prosečnim dnevnim temperaturama (u julu mesecu prosečna izmerena temperatura je bila 24,7 oC, a višegodišnji prosek 23,7oC, dok je u avgustu mesecu prosečna temperatura za prvih 20 dana bila 24,4 oC, a višegodišnji prosek je 23,8 oC). Sve navedeno imalo je i uticaj na proizvodne rezultate.

Ogledi se izvode u najviše gajenim ratarskim usevima na našem području: kukuruz, pšenica, ječam, soja, suncokret, uljana repica, šećerna repa. Osim ratarskih izvode se i ogledi u voćarskim zasadima jabuke i breskv enektarine u pokaznom voćnjaku PSS Instituta Tamiš. U okviru svakog ogleda, sadržano je vreme izvođenja i primenjenih agrotehničkih mera.

Takođe, u publikaciji se nalaze ostvareni razultati stacionarnog NPK ogleda (večitog ogleda zasnovanog 1965.godine) na kukuruzu, pšenici, suncokretu i šećernoj repi. Predstavljeni su i rezultati višegodišnjeg stacionarnog ogleda sa različitim sistemima obrade zemljišta. Pored toga dosta prostora posvećeno je rezultatima ogleda zaštite bilja od bolesti, štetočina i korova, primenjenim pesticidima i hranivima. Na Oglednom polju se nalazi i demo polje sertifikovano po principima organske proizvodnje.

Pri analizi i korišćenju rezultata iz publikacije neophodno je imati u vidu da su ostvareni u uslovima na našem Oglednom polju. Rezultati su namenjeni internoj upotrebi. U ovoj publikaciji nisu prikazani rezultati ogleda za koje kompanija, naručilac ogleda nije dala saglasnost.

PSS Institut Tamiš posebnu pažnju obraća na inovacije u poljoprivredi i trudi se da bude njihov inicijator. Navedene oglede PSS Institut Tamiš javno prikazuje na Danima polja, koje organizuje dva puta godišnje. U 2021. godini smo održali dva Dana polja, koja su bila dobro posećena od strane proizvođača.

Uspešnu i rodnu 2022. godinu želi Vam kolektiv PSS Institut Tamiš doo, Pančevo!