Ogledno polje – mesto edukacije poljoprivrednika i savetodavaca

Edukacije na oglednom polju tokom maja i juna 2022

19.05.2022., AGRICAPTURE CO2 HORIZON 2020

U okviru projekta AGRICAPTURE CO2 HORIZON 2020održan je sastanak i obilazak Oglednog polja PSS Pančevo od strane svih partnera u projektu. Domaćin u Srbiji i partner na projektu je GILab Beograd, One Carbon World (UK), ELGO (GR), European Environmental Bureau EEB (BE), LEAF (UK), SatAgro(PL), Game and Wildlife Conservation Trust (UK), Agriculture University of Athens (GR), Planet (DE), Envirometrix (NL), Farrington Oils (UK), Lancashire County Consil and 12 district and 2 unitary concils (UK), UPOR (RS) i Arthurs Legal (NL).

Više informacija o projektu može se pronaći na Web stranici https://agricaptureco2.eu/

Nakon predstavljanja učesnika isti su obišli Ogledno polje PSS Pančevo gde su se zadržali na ogledu SISTEMI OBRADE ZEMLJIŠTA (zasnovanom 2006 godine), sa sistemima obrade: 1. Zaštitna obrada ili malč obrada, 2. Zonska obrada ili obrada u trake, 3. Bez obrade i 4. Klasična obrada ili obrada raonim plugom. Tu su predstavljene karakteristike zemljišta u različitim sistemima obrade, višegodišnji rezultati postignutih prinosa i predstavljen je značaj ogleda koji se odnosi na očuvanje resursa zemljišta očuvnjem organske materije, smanjenu emisiju CO2, smanjenju emisije štetnih gasova, uštede energije i smanjenju troškova proizvodnje. Vodič i prezenter ogleda je bio Bogdan Garalejić, saradnik za ratarstvo-savetodavac.

Nakon obilaska predstavljena je platforma CROPLAB sa svim upisanim lokalitetima na kojima se prati stanje organskog ugljenika u zemljištu (SOC) u okviru prakse Regenerativne poljoprivrede na farmama u EU i Srbiji.

Ispred PSS Pančevo goste su pozdravili direktor Prof. dr Nikola Ćurčić i Maja Sudimac šef Sektora savetodavstva.