Dan polja

PSS Institut Tamiš Pančevo je 19.08.2022. na Oglednom polju održao jesenjo dan polja. Poljoprivredne proizvođače i predstavnike kompanija pozdravio je direktor PSS Instituta Tamiš prof.dr Nikola Ćurčić, predstavnik Ministarstva poljoprivrede, sektora za ruralni razvoj Mirko Vlačo i pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu dr Mladen Petreš.

Maja Sudimac , rukovodilac savetodavne službe, prisutne je upoznala sa ciljevima projekta „Kreiranje strategije povećanja upotrebe sertifikovanog semena u Republici Srbiji i podizanje svesti poljoprivrednih proizvođača o značaju korišćenja sertifikovanog semena, proizvodnji zdravstveno bezbedne hrane, uz poštovanje principa održivosti”. Na Danu polja je prikazan ogled useva soje zasnovanog sertifikovanim i nesertifikovanim semenom iste sorte a razgovaralo se i o značaju upotrebe sertifikovanog semena i faktorima u proizvodnji koji utiču na prinos i kvalitet.

Jan Babka dipl.ing. ratarstva i Nenad Živković. dipl.ing. ratarstva poljoprivrednim proizvodjačima su predstavili ogled kukuruza, suncokreta i soje:

  1. Makroogledi kukuruza – 115 hibrida različitih kompanija
  2. Makroogledi suncokreta – 55 hibrida različitih kompanija
  3. Makroogledi soje – 42 sorte različitih kompanija

Rezultati sprovedenih ogleda biće publikovani na kraju godine i dostavljeni poljoprivrednim proizviđačima.