Šljiva 05.05.2023

institut-tamis-nova-vest-featured-web

Zaštita šljive
Na teritoriji RC Pančevo zasadi šljive se u zavisnosti od sortimenta nalaze u fazi od zeleni plodnik okružen sa sasušenom cvetnom ložom (BBCH 72) do faze drugo opadanje plodova (BBCH 73).

blog-sljiva-1-web

Padavine koje se najavljuju od ponedeljka mogu stvoriti povoljne uslove za ostvarenje infekcije od strane patogena prouzrokovača šupljikavosti lista koštičavih voćnih vrsta (Stigmina carpophilla) i prouzrokovača plamenjače šljive (Polystigma rubrum).
U cilju zaštite šljive od navedenih patogena, proizvođačima se preporučuje da, pred najavljene padavine, primene neki od fungicida na bazi a.m. kaptan (Captan 50 WP, Merpan 50 WP, Metod 480 SC, Capi), u količini 0,2 – 0,3%.
Vizuelnim pregledom zasada šljive je registrovano prisustvo lisnih vaši (Aphididae) i šljivine vaši kovrdžalice (Brachycaudus helichrysi). Takođe, u toku je polaganje jaja šljivinog smotavca (Grapholita funebrana), a u narednim danima očekuje se i početak piljenja larvi.

sljiva-vasi -blog-web

U cilju zaštite šljive od navedenih štetočina preporučuje se primena insekticida na bazi a.m. acetamiprid: Tonus ekstra u koncentraciji 0,02-0,025%.